Breed inzetbaar POD systeem van ZF

Om een beter beeld te kunnen vormen van het ZF POD 4600 aandrijfsysteem, stelden wij Sander Snoek, Business Development Manager, een aantal vragen. 

Wat voor soort aandrijving is de POD 4600?
De POD 4600 van het merk ZF is ontwikkeld voor grote recreatieve en professionele vaartuigen. Het systeem biedt stuwkracht en goede manoeuvreerbaarheid voor schepen tot ca. 40 meter en snelheden tussen de 16 en 34 knopen. 

Deze POD is twee keer zo krachtig als andere POD-systemen op de markt. Hij kan een vermogen overbrengen tot 1250 kW  bij een maximum toerental van 2450 omw/min. We kunnen hem leveren in verschillende belasting-ratings.

Aan wat voor toepassingen moeten we dan denken?
Jachten, loodsboten, bevoorradingsschepen, veerboten en patrouilleboten zijn een aantal voorbeelden waarbij de wendbaarheid van het vaartuig een grote rol speelt. Kortom, alle vaartuigen waar zowel brandstofgebruik als manoeuvreerbaarheid belangrijk zijn.

Kun je wat meer vertellen over de techniek die erachter zit?
ZF heeft het systeem verder ontwikkeld. De hydrodynamische vorm zorgt voor een flinke vermindering van de weerstand van het onderwatergedeelte dat de contra-roterende schroeven ondersteunt. En het nieuwe ontwerp verbetert de algehele horizontale stuwkracht van de voortstuwing.

Dit is een hoog rendement aandrijfsysteem met contra-roterende schroeven. De richting van de stuwkracht (vector) is aanpasbaar omdat de POD-unit draaibaar is. De units zijn onafhankelijk van elkaar tot ±30° aan te sturen.
Hierdoor zijn geen roeren nodig en dit bepaalt mede de rendementsverbetering, die rond de 20% ligt. De diesel- of elektromotor staan in de machinekamer en worden via de boventandwielkast verbonden met de onderwatergondel. De boventandwielkast is voorzien van alle bekende ZF keerkoppelingtechnieken en maakt het dus mogelijk om de draairichting van de schroeven om te keren en te trollen.

Het 4600 systeem zorgt ervoor dat bij grote schepen minder POD’s nodig zijn om een gegeven snelheid te bereiken. Dat zorgt niet alleen voor een minder complex aandrijfsysteem, het zorg er ook voor dat het natte oppervlak van het schip kleiner uitvalt en daarmee het rendement van de aandrijving verder toeneemt.

In hoeverre is deze POD toekomstbestendig?
De nieuwe POD aandrijvingen zijn voorbereid voor hybrideaandrijving; cruciaal in tijden van strengere emissie-eisen in havens en andere vaargebieden. In combinatie met het verminderde brandstofgebruik en geoptimaliseerde hydrodynamische vormgeving kan er nog lange tijd gebruik worden gemaakt van dit systeem.