Nieuws

Eerste Katsa tandwielkast voor Holland Schipyards Group

Begin dit jaar kreeg ADS van STIGT de opdracht van Holland Shipyards Group om vijf Katsa reductiekasten van het type 2L550 te leveren. Deze reductiekasten zijn bestemd voor drie nieuwe coasters van Hartel Shipping & Chartering BV en twee short-sea schepen van De Bock Maritiem BV.

De engineering en productie is in volle gang en de eerste van de vijf reductiekasten gaat binnenkort proefdraaien. De levering aan Holland Shipyards Group is gepland voor het eerste kwartaal van 2024, waarna de kast ingebouwd gaat worden in de ‘Maasvliet’. Deze dieselelektrisch aangedreven coaster is de eerste van de drie Hartel-schepen die opgeleverd gaat worden.

Katsa 2L550 reductiekasten zijn specifiek geschikt voor schepen met elektrische voortstuwing. Scheepsbouwers en -eigenaren kunnen zo optimaal gebruik maken van hoogtoerige elektromotoren met een lager koppel. Ze hebben de mogelijkheid om te kiezen voor een standaard of zelfs kleiner formaat elektromotor. Doordat wij twee elektromotoren op één tandwielkast kunnen plaatsen, wordt alles bovendien redundant. Het geïntegreerde smeringssysteem zorgt voor een betrouwbare en langdurig duurzame levensduur in maritieme toepassingen.

Katsa reductiekast type 2L550
Blauwe Katsa reductiekast

De Katsa tandwielkast vormt een uitstekende combinatie met de frequentie gecontroleerde dieselelektrische aandrijflijn, waardoor Hartel tot wel 35% brandstof en daarmee natuurlijk emissies gaat besparen.