Levering van twee ZF 3070 keerkoppelingen aan Pon Power

ZF 3070 keerkoppelingen

Aan Pon Power hebben wij de levering van twee ZF 3070 keerkoppelingen verzorgd. Tijdens de proefvaart bleken de keerkoppelingen tijdens de ‘trolling* mode’ te warm te worden en hier hebben wij samen met ons zusterbedrijf een oplossing voor bedacht. Een mooie samenwerking tussen ADS van STIGT en Wiegel Transport Equipment!

Het schip wordt gebruikt als sportvissersschip en beschikt over twee Caterpillar C32B V12 turbodieselmotoren. Bij de bouw van het schip is gekozen voor oppervlakteschroeven voor de voortstuwing. Deze zijn geschikt voor varen met hoge snelheid, waarbij ze deels boven water draaien. Echter tijdens trolling blijven de schroeven onder water, is er meer weerstand van het water en wordt er dus ook veel vermogen gevraagd. Het bleek dan lastig om tegelijkertijd de aandrijving voldoende te blijven koelen met de beschikbare media.

De oplossing: meer olie door de oliekoeler tijdens de trolling mode. De uitdaging die hierbij ontstond was de hogere stroomvraag om de benodigde extra pompen te kunnen laten draaien, want deze was niet aan boord beschikbaar.
Hiervoor heeft project engineer Martijn van Kesteren ons zusterbedrijf Wiegel Transport Equipment ingeschakeld. Wiegel leverde een compact en mechanisch aangedreven generator systeem van Voltstar, aangedreven door een Power Take Off (PTO) op de motor.

Richard van Tol, product manager bij Wiegel vertelt: “De generator heeft een specifieke transmissie voor deze oplossing, waardoor over het volledige motortoerenbereik aan het gevraagde elektrische vermogen voldaan kan worden. Op deze manier zal het separate koelsysteem, met 400VAC elektrische pompmotor, de olietemperatuur onder controle houden.”

Martijn zegt: “Ik heb de samenwerking als zeer prettig ervaren en onze monteur heeft laten weten dat het systeem functioneert zoals we met zijn allen uitgedacht hebben. Ook van de werf hebben we complimenten gekregen over de kwaliteit van de gebruikte componenten. Het was een project met de nodige uitdagingen en ik ben er trots op dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”

-----

*Trolling is het gecontroleerd laten slippen van het lamellenpakket in de keerkoppeling, waardoor je langzamer kunt varen dan normaal mogelijk is met het stationair motortoerental. Hierdoor kan men beter manoeuvreren en kan in dit geval dezelfde vaarsnelheid bereikt worden waarop de vis zwemt.