Nieuws

Vijf Katsa reductiekasten voor Holland Shipyards Group

We zien écht steeds meer verduurzaming in de scheepvaart. Zo hebben we begin dit jaar van Holland Shipyards Group BV de opdracht ontvangen voor de levering van vijf Katsa reductiekasten van het type 2L550. Deze reductiekasten zijn bestemd voor drie nieuwe coasters van Hartel Shipping & Chartering B.V. en twee zeeschepen van De Bock Maritiem B.V.

De schepen zijn ontworpen door Conoship International. Holland Shipyards Group BV verzorgt de complete bouw van de schepen.

Hartel Shipping heeft gekozen voor een dieselelektrische aandrijflijn. De schepen worden aangedreven door twee elektromotoren met een totaal vermogen van 749 kW. De frequentiegestuurde, dieselelektrische aandrijflijn regelt de snelheid van de schroef op basis van variabelen zoals beladingsgraad, waterniveau en navigatieroute. Dit zorgt voor een berekende brandstofbesparing van tot wel 35% én minder emissie.

Ook De Bock Maritiem heeft gekozen voor dieselelektrisch aangedreven schepen. Deze zeeschepen gaan droge lading vervoeren en zijn door hun lage kruiplijn ook geschikt voor de Rijn- en binnenwateren. In vergelijking met een gemiddeld schip uit de huidige Europese short-sea vloot van dit tonnage (3.600 ton), stoten ze straks volgens berekening 50% minder uit.

Erg bijzonder aan de schepen van De Bock Maritiem is overigens dat zij modulair zijn ingericht ter voorbereiding op de energietransitie. De generatoren staan in een eenvoudig toegankelijke ruimte op het bovenste dek waardoor het schip zich goed leent voor een toekomstige ombouw naar een andere brandstof.

De reductiekasten (met stuwdruklager) die wij leveren, zijn specifiek geschikt voor schepen met elektrische voorstuwing. Met de Katsa 2L550 reductiekasten helpen we namelijk scheepsbouwers om optimaal gebruik te maken van hoogtoerige elektromotoren met een lager koppel. Dit biedt ze de mogelijkheid om te kiezen voor een standaard of kleiner formaat elektromotor, wat resulteert in een efficiënter brandstofverbruik en verminderde CO2-uitstoot.

TKATS010000_901

Doordat wij twee elektromotoren op één tandwielkast plaatsen, is het ook redundant. De geleverde Katsa tandwielkasten hebben een reductie van 6,5:1.

Namens ons ADS van STIGT team bedanken wij. Holland Shipyards Group BV en wensen wij hun veel succes met de afbouw. We kijken uit naar een prettige samenwerking!