ZF AT 80 thruster

Deze keer zoomen we in op de voortstuwingsoplossingen van ZF en dan specifiek de ZF AT 80. We vroegen Sander Snoek naar de details en zetten ze hieronder op een rijtje.

De ZF AT 80 is een moderne robuuste thruster die in 3 uitvoeringen beschikbaar is; 360 graden  stuurbare roerpropeller, intrekbaar en als tunnel boeg/hekschroef. Als energiebron kan worden gekozen voor een diesel- of elektromotor maar ook hybride is mogelijk. 

In het geval van een elektromotor kun je ook kiezen voor een verticale aandrijving: de L-drive, waarbij de motor verticaal is gemonteerd en de bovenste reductiekast met vrijloopkoppeling vervalt. Het voordeel van een L-drive is dat door het ontbreken van een tandwieloverbrenging, het uiteindelijke rendement hoger is dan bij een Z-drive.

 

De belangrijkste voordelen?
Met de ZF AT 80 reeks hebben we een nieuwe generatie milieuvriendelijke, krachtige en efficiënte voortstuwingsoplossingen die kunnen worden voorzien van het ProVID conditie monitoring systeem. Op deze manier kunnen scheepsarchitecten, scheepswerven en reders vertrouwen op een hoogwaardig en robuust voortstuwingssysteem met de bekende eigenschappen van ZF.

Bij de ontwikkeling van de AT 80 heeft ZF het ontwerp van haar thruster verder verfijnd: de nieuwe hydrodynamisch geoptimaliseerde vorm van de onderwaterbehuizing vermindert de weerstand en cavitatie. Dit verhoogt de algehele efficiëntie van het voortstuwingssysteem. Het slanke ontwerp helpt waardevolle installatieruimte in de romp te besparen.

De efficiëntie van het systeem is hoger dankzij het lagere oliepeil, die tegelijkertijd de CO2-uitstoot vermindert. Lekkages worden vroegtijdig gedetecteerd via een tweekamerafdichtingssysteem. Dit voorkomt het lekken van minerale olie naar buiten en/of het binnendringen van water in de onderwaterbehuizing. Hiermee voldoet het model aan de huidige en toekomstige strengere milieuregelgeving.

Het gebruiksvriendelijke ThrusterCommand-besturingssysteem vormt een integraal onderdeel van de voortstuwingsoplossing van ZF. Het biedt een variabele snelheidsregeling van de propeller, waardoor de kapitein de snelheid kan variëren, zelfs onder het stationaire toerental van de motor. Dit levert precies de hoeveelheid stuwkracht die nodig is voor de betreffende operatie. Functioneel bij het slepen van kleine schepen, manoeuvreren in havens of tijdens langzaam varen voor meettaken.

Meer weten? We helpen je graag verder! Stuur ons een mail via info@vanstigt.com